בקרב בעלי דירות גן נפוצה התופעה של בניית פרגולות בחצר הדירה. האם בניית פרגולה כמוה כשיפוץ פנימי בדירה אשר אינו דורש פנייה לוועדה המקומית לתכנון ובניה, או שמא, בניית פרגולה דורשת היתר? כמו כן, האם נדרשת הסכמת השכנים לצורך בניית פרגולה? האם נתונה לשכנים אפשרות להתנגד לעצם בנייתה של פרגולה בנסיבות מסוימות?

להקמת פרגולה דרוש היתר בניה, וזאת מכוח תקנות התכנון והבניה (היתר לעבודה מצומצמת), התשס"ג – 2003. תקנות אלו עוסקות בתוספות בנייה בהיקפים קטנים יחסית, אשר מחד, דורשים בקשת היתר, אך מאידך, מדובר בהליך פשוט וקל יותר.

על פי תקנות אלו מוגדרת פרגולה כ"מבנה בלא קירות, שתקרתו משטח הצללה מישורי ואינו משופע או נטוי, הנסמך על עמודים, ובלבד שהמרווחים בין החלקים האטומים של משטח ההצללה מחולקים באופן שווה ומהווים 40% לפחות ממנו".

הנה אם כן, פרגולה תיחשב כ"עבודה מצומצמת" כל עוד לא קירו אותה. אם קירו ואטמו אותה היא כבר לא תיחשב כ"פרגולה" אלא שימוש באחוזי בניה בבית המשותף, בניגוד להסכמת הדיירים, ובאופן המנוגד להיתר, המתייחס אך ורק לפרגולה תקנית עם רווחים.

במקרה כזה שבו פרגולה נבנתה כסככה אטומה, באופן החוסם את זרימת האוויר הטבעית בבניין – ותוך פגיעה בנוחות ואיכות חייהם של שאר הדיירים, הם יכולים לפנות לוועדה המקומית לתכנון ולבניה ולבקש את השבת המצב לקדמותו.

גם כאשר נבנתה פרגולה בהיתר כדין, אך בכל זאת בקיומה גורמת נזק ואי נוחות לבעלי דירות אחרות, לדוגמא – היא מאפשרת לפורצים להגיע לדירות בקומה הראשונה על ידי טיפוס עליה – בפני השכנים פתוחה דרך פעולה.

על פי סעיף 5(א) לתקנות התכנון והבניה, הוועדה המקומית לתכנון ולבניה לא תאשר באופן אוטומטי את הקמת הפרגולה, והסעיף קובע כי "הוועדה רשאית לקבוע תנאים נוספים למתן היתר, בכל הנוגע ליציבות הבניין, לעיצובו האדריכלי ולבטיחות הציבור".

במסגרת סעיף זה, שכן אשר ניזוק מן הפרגולה יכול להביא את דברו בפני הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה.

במילים אחרות, אם השכן בנה פרגולה אשר גורמת לך אי נוחות ונזק ממשי, ניתן לפנות לוועדה המקומית לתכנון ולבניה, לפרט את הנזקים שנגרמו לך, ולבקש כי פרמטרים אלו ילקחו בחשבון בהליך ההחלטה של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בנושא זה.

משרדנו עוסק בתחום הרשויות המקומיות ובתוכו בתחום התכנון והבניה. אתם מוזמנים לפנות אלינו לייעוץ וטיפול משפטי.

אין לראות בתוכן כתבה זו משום המלצה, חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *